Πάντα κερδίζω για τον εαυτό μου  και για όσους με αγαπούν.

Δεν κερδίζω κανέναν.

Practical Match Analysis – Liverpool vs Leeds by Tsakiridis Konstantinos on Playersclub.gr

Match Analysis

Liverpool vs Leeds

1st match premier league

Tsakiridis Konstantinos

Head of analysis department of PIERIKOS

Pre-Match

Η πρώτη ημέρα στην Premier League φέρνει έναν αγώνα τακτικής φύσεως ανάμεσα σε δυο εξαιρετικούς προπονητές. Από την μία έχουμε τη Liverpool του Jurgen Klopp, μια ομάδα γεμάτη με παίκτες υψηλού επιπέδου οι οποίοι ήταν πρωταθλητές της περασμένης σεζόν.

Από την άλλη έχουμε , την  Leeds United του Marcelo Bielsa, επιστρέφοντας στο κορυφαίο πρωτάθλημα μετά τον προβιβασμό και πρωταθλητή της Championship.

Αυτός ο αγώνας θα μας επιτρέψει να δούμε πώς προσαρμόζεται το στυλ της Bielsa στην Priemer League και επιβεβαιώνουμε εάν η Liverpool του Klopp θα μπορέσεις να διατηρήσει την ορμή της και να συνεχίσει να είναι αποτελεσματική, όπως την περασμένη σεζόν.

FIRST-HALF

Και οι δύο ομάδες παίζουν ποδόσφαιρο υψηλής πίεσης, η Liverpool με σχηματισμό 4-3-3 και η Leeds με τον ίδιο σχηματισμό . Κατά το πρώτο ημίχρονο, η Liverpool αγωνίστηκε να ξεπεράσει αυτήν την πίεση, παρά την κινητικότητα των τριών μεσαίων παικτών.

Στην προκειμένη περίπτωση που καταφέρνουν να ξεφύγουν από τους δείκτες τους και να σημειώσουν πρόοδο στο γήπεδο, καταφέρνουν να εκθέσουν κάποια αδυναμία στην αμυντική γραμμή του Leeds.

Παρ ‘όλα αυτά, η Liverpool δεν μπορεί να επωφεληθεί από αυτές τις αδυναμίες και η Leeds αναδιοργανώνεται γρήγορα για να αποτρέψει τη Liverpool να επιτεθεί. Η συλλογική ομάδα της Leeds είναι μια ισχυρή δύναμη και ο τρόπος που συνεργάζονται για να ενισχύσουν την άμυνα τους είναι αξιοσημείωτος.

(Αυτή η εικόνα δείχνει του χώρους τους οποίους προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η Liverpool. Παρατηρούμε ότι ο Mane έχει κοντά τους δύο αμυντικούς της Leeds αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείτε κενός χώρος στην πλάτη των αμυντικών και υπάρχει μια σχέση 1v1 στα άκρα το οποίο είναι και το πλεονέκτημα της Liverpool .)

Η Leeds, από την πλευρά της, προσπαθεί να παίξει το παιχνίδι με σύντομο τρόπο, αλλά σπάνια δημιουργούν πρόβλημα στους αντιπάλους τους με συνδυαστικές επιθέσεις παρά μόνο με τους δύο κεντρικούς αμυντικούς και τον κεντρικό μέσο για να ξεκινήσει η κίνηση και ο παίκτης να παραμείνει ψηλά στο γήπεδο.

Εξαιτίας αυτού, υπάρχουν μόνο δύο άλλες επιλογές που είναι ανοιχτές για να σημειώσουν πρόοδο: να παίξουν  την μεγάλη μεταβίβαση στις πτέρυγες , εάν ο Φίλιπς καταφέρει  να δεχτεί την μπάλα και να γυρίσει χωρίς πίεση στον άξονα, προσπαθεί να παίξει μεγάλη μεταβίβαση στα άκρα διότι η αμυντική γραμμή της Liverpool βρίσκεται ψηλά.

Η δεύτερη επιλογή είναι ότι τους επιτρέπει να δημιουργούν  πρόβλημα και να έχουν πιθανότητες, χάρη στην ποιότητα και την ικανότητα one-on-one (1v1) των φτερών της Leeds. Εν τω μεταξύ, ο επιθετικός της Leeds Μπάμφορντ συνεχίζει να προσπαθεί να διασπάσει την άμυνα της Liverpool.  

(Αυτή η εικόνα δείχνει τον Φίλιπς, χωρίς αντίπαλο να τον μαρκάρει αναζητώντας μια μεγάλη μεταβίβαση στον Χάρισον από το αριστερό άκρο όπως φαίνεται στην εικόνα (δηλαδή η Leeds προσπαθούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην πλάτη του δεξί μπακ της Liverpool) , ο οποίος δέχεται τη μπάλα και κάνει μια μακρά διαγώνια κίνηση στο κουτί.

Μπορούμε επίσης να δούμε τους μεσαίους του Leeds να ανεβαίνουν ψηλά, σχεδόν παράλληλοι με την πρώτη γραμμή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει πρόβλημα στην αμυντική γραμμή της Liverpool στην προκειμένη περίπτωση.

Συνολικά, αυτός είναι ένας πολύ ανοιχτός αγώνας και με τις δύο ομάδες να καταφέρνουν να έχουν ευκαιρίες για επίτευξη τέρματος. Ωστόσο, η ποιότητα και η οργάνωση που ξεχωρίζει τη Liverpool από τους αντιπάλους τους επιτρέπει να προηγηθούν στο σκορ.

Πιθανώς το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα αυτού είναι ο στόχος του Van Dijk από corner στην οποία ο Koch, που τον σημειώνει, μπλοκάρεται, η μπάλα γυρίζει πάνω από την άμυνα της Leeds στο μπροστινό μέρος, επιτρέποντας στον Van Dijk να σκοράρει μια ελεύθερη κεφαλιά.

(Η εικόνα δείχνει καθαρά ότι ο Koch έχει μπλοκαριστεί, επιτρέποντας στον Van Dijk να απελευθερωθεί και να δεχτεί την μπάλα και να πετύχει ένα τέρμα  .)

SECOND-HALF

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκινά με την ίδια δυναμική, με την Leeds να αναλαμβάνει επικίνδυνες επιθέσεις από την άμυνα και να προσπαθεί να κατορθώσει μεγάλες μεταβιβάσεις πίσω από την αμυντική γραμμή της Liverpool.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτού του ημιχρόνου, να βρουν το χώρο που χρειάζονται εκ των προτέρων, ειδικά όταν ο Fabinho εισέλθει στο παιχνίδι.

Η Leeds συνεχίζει να κάνει high press από το κεντρικό μέχρι το επιθετικό τρίτο, πράγμα που σημαίνει ότι η κεντρική γραμμή της Λίβερπουλ έχει πολύ λίγα περιθώρια ελιγμών, εκτός από τον ο αριστερός μπακ της Leeds, Ντάλας, οποίος προωθούταν μπροστά .

Αυτό δίνει στην Liverpool  χώρο που χρειάζεται για να δημιουργήσουν χώρο και να επιτεθούν, συχνά παρατηρούσες  καταστάσεις όπου έχουν αριθμητική ανωτερότητα, 4 vs 3 ή 3 vs 2, δίνοντάς τους άφθονες ευκαιρίες για να δεχτεί η Leeds επικίνδυνη επίθεση.

Μετά την κλοπή της μπάλας στο κέντρο τρίτο του γηπέδου, η Liverpool  κάνει μια γρήγορη αντεπίθεση πριν η Leeds να οργανωθεί  εκ νέου ( αυτό είναι το transition στην προκειμένη περίπτωση η Liverpool βρίσκεται σε επιθετική μετάβαση και η Leeds σε αμυντική μετάβαση)

Αν και υπήρχαν λιγότερες πιθανότητες από ό, τι στο πρώτο ημίχρονο, κάθε φορά που η Leeds καταφέρνει να πάρει τη μπάλα, θέτουν κίνδυνο για τη Liverpool.

Αφού κλέβουν την μπάλα στο κέντρο, οργανώνουν γρήγορα μια αντεπίθεση με τον Κόστα να παίζει μια ψηλή  μεταβίβαση πάνω από πέντε κεφάλια της Liverpool.

Η Liverpool μπορεί να κοιτάξει μόνο όταν η μπάλα περνάει πάνω από τα κεφάλια τους  στο μονοπάτι του Κλιχ, ο οποίος κινείται χωρίς την μπάλα . (Παρατηρούμε ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η κίνηση χωρίς την μπάλα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο)

POST-MATCH

Ο αγώνας ήταν ό, τι περιμέναμε. Και οι δύο ομάδες παρέμειναν πιστές στο στυλ τους καθ’ όλη τη διάρκεια των 90 λεπτών: η μία προσπαθούσε να παίξει την μπάλα από την άμυνα και η άλλη δημιουργώντας κίνδυνο στην αντεπίθεση.

Ήταν μια υπεροχή που τελικά κέρδισε τον αγώνα η Liverpool, με τέσσερα τέρματα τους να προέρχονται από καταστάσεις σε νεκρό χρόνο (αν και δύο είναι πέναλτι) .

Δύο ερωτήσεις απαντήθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα: Ναι, το στυλ ποδοσφαίρου του Bielsa λειτουργεί και αναμφίβολα θα είναι ένα σημείο συζήτησης καθ’ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν και ναι, η Λίβερπουλ εξακολουθεί να έχει δυναμική και θα είναι μια επικίνδυνη ομάδα και  αυτή τη σεζόν.

Απομένει να δούμε πόσο μακριά μπορεί να τους πάρει το στυλ παιχνιδιού τους. Θα τους επιτρέψει να ισχυριστούν ότι είναι μία από τις σπουδαίες ομάδες στην Ευρώπη; Μόνο ο χρόνος θα δείξει…

Tsakiridis konstadinos

Head of analysis department of PIERIKOS