Practical Match Analysis – Liverpool vs Chelsea by Tsakiridis Konstantinos on Playersclub.gr

Chelsea vs Liverpool

2nd match Premier League

Tsakiridis Konstantinos

Head of analysis department of PIERIKOS

LINE-UP

PRE-GAME

Μετά την έναρξη του πρωταθλήματος το περασμένο Σαββατοκύριακο με νίκη, και οι δύο ομάδες μπαίνουν σε αυτόν τον αγώνα με υψηλές προσδοκίες. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι εάν, μετά από τεράστιες επενδύσεις στην αγορά του καλοκαιριού, η Chelsea μπορεί να ανταγωνιστεί ισάξια του περσινούς πρωταθλητές της Premier League.

FIRST-HALF

Οι δύο ομάδες ξεκινούν τον αγώνα με σχηματισμό 4-3-3, μια μικρή αλλαγή για την Chelsea που έπαιξε 4-2-3-1 στο προηγούμενο παιχνίδι τους. Από το πρώτο λεπτό, η Chelsea προσπαθεί να παίξει ένα γρήγορο, ελεγχόμενο παιχνίδι, γνωρίζοντας ότι έχουν δυσκολία να χτίσουν παιχνίδι από πίσω διότι είχαν αντίπαλο την πρωταθλήτρια Αγγλίας και γνώριζαν την υψηλή πίεση που ασκεί η ομάδα του Jorgen Klopp .

Εν τω μεταξύ, η Liverpool παίζει το χαρακτηριστικό παιχνίδι υψηλής πίεσης. H Chelsea ξεκινάει πάντα το χτίσιμο παιχνιδιού από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς οι οποίοι εισέρχονται μέσα στην μεγάλη περιοχή αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κατεβαίνουν χαμηλά και οι μπάκ.

Παρατηρούμε όταν συμβαίνει αυτό η Λίβερπουλ ασκεί πίεση στον αμυντικό τρίτο της Chelsea το λεγόμενο for-checking. Αυτοί που συμμετέχουν είναι οι επιθετικοί και η κεντρική τριάδα της Liverpool.

Άρα η Chelsea κατεβάζει και τον αμυντικό της μέσο τον Jorginho και διατηρεί στα μεσοδιαστήματα τους μεσοεπιθετικούς Kovacic και Kante.

Πολλές φορές, η Chelsea δυσκολευόταν να χτίσει παιχνίδι από τον τερματοφύλακα λόγο το for-checking της Liverpool.

Αλλά όσες φορές προσπάθησε να οργανώσει παιχνίδι από πίσω έχανε την μπάλα στο δικό της αμυντικό τρίτο λόγο της καλής πίεσης της Liverpool και τους ανάγκαζαν να κάνουν μεγάλες μεταβιβάσεις αλλά η Liverpool κέρδιζε πάντα τις εναέριες μονομαχίες.

Παρατηρούμε ότι η Liverpool άφηνε στο αμυντικό της τρίτο μια σχέση 3 v3  διότι οι παίκτες της ήταν πολύ ικανοί να κερδίσουν τον αντίπαλο στις εναέριες μονομαχίες.

Η Chelsea, εν τω μεταξύ, δεν έκανε υψηλή πίεση, προτιμώντας να περιμένει τον αντίπαλο στο κεντρικό τρίτο του  γηπέδου, αφήνοντας απόσταση μεταξύ των γραμμών τους (όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα).

Προσπαθούν να διορθώσουν το μαρκάρισμα  στον Henderson ωθώντας τον Jorginho προς αυτόν, το οποίο τελικά δημιουργούσε κενό χώρο στο κέντρο, με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύεται εκείνο τον χώρο ο Firmino  σας επιθετικός μέσος (False 9) και στην θέση να έχει πάρει ο Mane στην κορυφή της επίθεσης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στα μαρκαρίσματα η Chelsea.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν μοιρασμένο και για της δύο ομάδες αν και η Liverpool  είχε την κατοχή της μπάλας.

Η Chelsea προσπαθούσε να δημιουργήσει κίνδυνο όταν είχε την μπάλα στο κεντρικό της τρίτο αυτό έγινε ελάχιστες φορές όταν η Liverpool τους άφηνε να χτίσουν παιχνίδι από πίσω, αλλά της περισσότερες φόρες περίμενε στο κεντρικό τρίτο για να μπορέσει να κλέψει την μπάλα για να βγει στην αντεπίθεση με μεγάλες μεταβιβάσεις στην πλάτη της άμυνας προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του Werner και το Mount, όπως έκανε η Leeds στην πρώτη αγωνιστική , αλλά με περιορισμένη επιτυχία.

Η Liverpool, από την πλευρά της, έφτανε στο μποξ μόνο όταν η υψηλή πίεσης τους επέτρεπε να κλέψουν την μπάλα στο κεντρικό αλλά και στο αμυντικό τρίτο της Chelsea.

Αυτό ήταν και το όπλο της Liverpool για να μπορέσει να γίνει περισσότερο επικίνδυνη. Κατά την διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, ο Henderson παίρνει τη μπάλα και με μία μεγάλη μεταβίβαση ψάχνει τον Mane ο οποίος κινείται εσωτερικά στον κενό χώρο, αυτό έχει ως συνέπεια να τον χάνει ο Christensen και για να μην προλάβει την μπάλα αφού τον έχει περάσει τον ανατρέπει.

Ο διαιτητής δείχνει στην αρχή μια κίτρινη κάρτα η οποία, μετά από συνεννόηση με τη VAR και αποφασίζει ότι ο Christensen ήταν ο τελευταίος παίκτης γιατί ο Mané ήταν σε θέση για γκολ.

Άρα με την βοήθεια του VAR είχαμε την κόκκινη κάρτα. Αυτό ο παράγοντας θεωρώ βοήθησε σε μεγάλο βαθμός τη Liverpool να είναι ακόμα πιο επικίνδυνη στο δεύτερο ημίχρονο και να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες της Chelsea.

SECOND-HALF

Μετά το διάλειμμα, η Chelsea αναδιοργανώνεται μετά την αποβολή του Christesen και την αλλαγή του Havertz με τον Tomori  με  σχηματισμό 4-3-2, διατηρώντας την αμυντική τετράδα και τους τρείς μέσους και αφήνοντας τον Werner και τον Mount μπροστά.

Η Liverpool ξεκίνησε δυνατά, θέλοντας σαφώς να εκμεταλλευτεί τον επιπλέον παίκτη που έχει το συντομότερο δυνατό. Αμέσως από την αρχή, αρχίζουν να προκαλούν προβλήματα στην Chelsea.

Παίζοντας με τριάδα στη μέση, αλλά  κάθε φορά που η μπάλα πήγαινε στα άκρα υπήρχε η σχέση 2vs1. Μην ξεχνάμε ότι πολύ σημαντικό ρόλο ήταν η αλλαγή που έκανε ο Jorgen Klopp  και στην θέση του Henderson έβαλε τον Thiago οποίος έδωσε πολύ μεγαλύτερη ποιότητα στο χώρο του κέντρου.

Η Liverpool έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο του αγώνα, με τον περισσότερο χρόνο  παιχνιδιού στο μισό γήπεδο την Chelsea.

Επιπλέον, η Liverpool πιέζει εξαιρετικά ψηλά, πράγμα που σημαίνει ότι η Chelsea έχει μεγάλη δυσκολία να κάνει build up . Αυτή η πίεση βοήθησε τον Mané να εκμεταλλευτεί πλήρως την κακή πάσα του Kepa στον άξονα με αποτέλεσμα να κλέβει την μπάλα ο Mane  και  σκοράρει το δεύτερο γκολ.

Αφού δέχτηκε και το δεύτερο γκολ, η Chelsea προσπαθεί να αλλάξει σχηματισμό  σε 4-4-1, τραβώντας τον Kante και τον Mount πίσω και αποφεύγοντας τη συνεχή κατάσταση 2v1 που αντιμετώπιζαν στα άκρα.

Η Chelsea αρχίζει να φαίνεται πιο άνετη και  να ξεπερνά την πίεση που τους ασκεί η Liverpool.

Ακόμα και με έναν λιγότερο παίκτη , η Chelsea αρχίζει να παίζει την μπάλα πολύ καλύτερα από πίσω, επειδή η Liverpool τους έδωσε χώρο.  

Σε αρκετές περιπτώσεις, κατάφεραν να μεταφέρουν την μπάλα στο επιθετικό τους τρίτο , δίνοντάς τους μερικές εξαιρετικές ευκαιρίες για να επιστρέψουν στον αγώνα.

Οι πιο σημαντικές ήταν το πέναλτι του Jorginho το οποίο απέκρουσε ο Alisson και ο Abraham 1v1 με τον Alisson, όπου και εκεί ο Goalkeeper της Liverpool είπε και πάλι όχι.  

Αυτές οι δύο ευκαιρίες θα μπορούσε να φέρει η Chelsea το παιχνίδι στα ίσα.

POST-GAME

Η Chelsea διακινδύνευε πάρα πολύ να παίξει παιχνίδι από πίσω, τελικά τη κόστισε ένα γκολ.

Η χρήση του VAR στην αποβολή του Christensen ήταν καθοριστική καθώς η προσέγγιση και των δύο ομάδων στο δεύτερο ημίχρονο ήταν διαφορετική. Επίσης η Chelsea είχε δυο πολύ σημαντικές ευκαιρίες να φέρει το παιχνίδι στα ίσα.

Από την άλλη μεριά είδαμε μια Liverpool η οποία ήθελε την νίκη και αυτό φάνηκε από τα πρώτα λεπτά του αγώνα με τον τρόπο τον οποίο πίεζε ψηλά με αποτέλεσμα να πνίγει τον αντίπαλο της .

Ο MVP του αγώνα κατά την δική μου άποψη είναι ο Alisson οποίος είπε δυο φόρες στοπ στην Chelsea σε κομβικά σημεία του παιχνιδιού θα έλεγα εγώ. Τέλος θεωρώ ότι η Chelsea του Frank Lampard θα μας αποδείξει σιγά σιγά ότι είναι μια πολύ καλή ομάδα κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος.

Από την άλλη βλέπουμε την Liverpool του Jorgen Klopp  η οποία μας αποδεικνύει ότι είναι παρόν και κανένας δεν μπορεί να την σταματήσει για να κάνει το Back to Back μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Tsakiridis konstadinos

Head of analysis department of PIERIKOS