Πάντα κερδίζω για τον εαυτό μου  και για όσους με αγαπούν.

Δεν κερδίζω κανέναν.

Απώλεια εσόδων πάνω από 2 δισ. ευρώ για τους 20 πλουσιότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους εξαιτίας της πανδημίας

Απώλεια εσόδων πάνω από 2 δισ. ευρώ για τους 20 πλουσιότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους εξαιτίας της πανδημίας

Απώλεια εσόδων άνω των 2 δισ. ευρώ, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού προβλέπεται ότι θα υποστούν έως το τέλος της σεζόν 2020-21 οι 20 ισχυρότεροι οικονομικά σύλλογοι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τη μελέτη .

Η μείωση αυτή οφείλεται στους εξής παράγοντες:

 • Την μείωση κατά 937 εκατ. ευρώ (23%) στα έσοδα από ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις, κυρίως λόγω της αναβαλλόμενης είσπραξης εσόδων και τις επιστροφές προς τους παρόχους ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης αγώνων
 • Την μείωση της τάξης των 257 εκατ. ευρώ (17%) στα έσοδα από πωλήσεις εισιτηρίων και
 • Με αντιστάθμισμα την αύξηση κατά 105 εκατ. ευρώ (3%) στα εμπορικά έσοδα
 • Ο μέσος όρος των εσόδων που προέκυψαν κατά το έτος 2019/20 στους 20 κορυφαίους συλλόγους του Money League ήταν 409 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 464 εκατ. ευρώ που σημειώθηκαν το έτος 2018/19. Σε παρόμοια επίπεδα κυμαίνονταν τα έσοδα της σεζόν 2017/18.
 • Μέχρι τώρα η επιστροφή χρηματικών ποσών σε παρόχους μετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων για τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα και την UEFA ανέρχεται συνολικά σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.
  Μεγάλο μέρος αυτών αφορά στους συλλόγους του Money League.
 • Τα έσοδα των συλλόγων του Money League από πωλήσεις εισιτηρίων είναι σχεδόν μηδενικά από τον Μάρτιο 2020 και δεν αναμένεται ότι θα υπάρχει επιστροφή οπαδών σε σημαντικό βαθμό για όλη τη σεζόν 2021.
 • «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατά την περίοδο αυτή η βιομηχανία του ποδοσφαίρου δοκιμάζεται σημαντικά.
  Η απουσία οπαδών, η αναβολή και η ακύρωση των αγώνων, η μείωση μεταδόσεων αγώνων και η ανάγκη ικανοποίησης των εμπορικών εταίρων έχουν επηρεάσει σημαντικά τη συγκρότηση του Football Money League του 2021.
  Ως αποτέλεσμα, η σύγκριση της σχετικής οικονομικής απόδοσης μεταξύ των συλλόγων στο φετινό Money League είναι πιο δύσκολη από το παρελθόν».
 • «Η ασφαλής επιστροφή σημαντικού αριθμού οπαδών στα γήπεδα είναι μία από τις βασικότερες προτεραιότητες για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Τα έσοδα από πωλήσεις εισιτηρίων αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του επιχειρηματικού μοντέλου ενός συλλόγου και συμβάλλουν στην προώθηση άλλων κερδοφόρων δραστηριοτήτων.
  Η απουσία των οπαδών θα φανεί στο Money League του επόμενου έτους. Το τελικό μέγεθος του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας στο ποδόσφαιρο θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα της επιστροφής των οπαδών».
 • in.gr