Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Θοδωρής Ζαγοράκης, εξέφρασε διαφωνίες για σημεία της Ολιστικής Μελέτης.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Θοδωρής Ζαγοράκης, εξέφρασε διαφωνίες για σημεία της Ολιστικής Μελέτης.

Δίωρη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, των εκπροσώπων της FIFA και της UEFA και της ηγεσίας της ΕΠΟ, πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης η Ολιστική Μελέτη των διεθνών συνομοσπονδιών για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αλλαγές στην αθλητική νομοθεσία στα κομμάτια που θίγουν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι FIFA/UEFA πιέζουν την ΕΠΟ να υιοθετήσει ως έχει την Ολιστική Μελέτη και να την περάσει χωρίς αλλαγές στο νέο Καταστατικό της που ψηφίζεται στην Γ.Σ. την Δευτέρα.

Ο διευθυντής των εθνικών ομοσπονδιών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς, επανέλαβε προς την διοίκηση της ΕΠΟ ότι αν δεν γίνει δεκτή η Ολιστική Μελέτη στο σύνολό της, θα επιβληθεί οικονομικό εμπάργκο από τις FIFA/UEFA προς την ελληνική ομοσπονδία!

Αντίστοιχα ο Λευτέρης Αυγενάκης, απείλησε με παύση της χρηματοδότησης προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από το στοίχημα!

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Θοδωρής Ζαγοράκης, εξέφρασε διαφωνίες για σημεία της Ολιστικής Μελέτης, όπως την δημιουργία Ένωσης Διαιτητών (και μάλιστα με δύο ψήφους στη Γ.Σ.) και τη συμμετοχή διαιτητή στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Η ΕΠΟ αποδέχεται τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ομοσπονδίας, ώστε να έχουν αποφασιστικό και όχι εισηγητικό (προς την Ε.Ε.) χαρακτήρα.

Ωστόσο δεν δέχεται να μπουν στην Ε.Ε. εκπρόσωποι της διαιτησίας, των προπονητών, των παικτών κλπ, και πολύ περισσότερο να τους δοθούν 2 ψήφοι στις Γενικές Συνελεύσεις, όταν όλες οι ΕΠΣ θα έχουν από μία.
Επιμένει επίσης, τις αρμοδιότητες του διευθύνοντα συμβούλου (CEO) να τις καθορίζει έστω ο πρόεδρος της ΕΠΟ (αν όχι η Εκτελεστική Επιτροπή) και να μην του δοθούν ανεξέλεγκτες υπερεξουσίες.

Αύριο, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη μεταξύ FIFA/UEFA και ΕΠΟ για την Ολιστική Μελέτη, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Όσον αφορά τον αθλητικό νόμο, FIFA/UEFA είπαν στον υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να τροποποιηθούν ή να απαλειφθούν κάποιες διατάξεις διότι αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά του ποδοσφαίρου.

Ωστόσο, δεν φάνηκαν ιδιαίτερα πιεστικοί, ενώ και ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν έδειξε διατεθειμένος να κάνει αλλαγές.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν:

FIFA (Nodar Akhalkatsi, Διευθυντής Ομοσπονδιών Ευρώπης, Laura Dijak, Υπεύθυνη Εθνικών Ομοσπονδιών, Rolf Tanner, Επικεφαλής θεμάτων Διακυβέρνησης Ομοσπονδιών)

UEFA (Zoran Lakovic, Διευθυντής Εθνικών Ομοσπονδιών, Μάριος Γεωργίου, Υπεύθυνος Εθνικών Ομοσπονδιών, Luca Nicola, Επικεφαλής θεμάτων Διακυβέρνησης Ομοσπονδιών, Yann Hafner, Επικεφαλής σε θέματα Καταστατικών και Κανονισμών),

ΕΠΟ (Θοδωρής Ζαγοράκης, πρόεδρος, Παναγιώτης Δημητρίου αναπληρωτής πρόεδρος, Αστέριος Αντωνίου, α’ αντιπρόεδρος, Ιάκωβος Φιλιππούσης, εκτελεστικός γραμματέας).