ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΑΛ

ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΑΛ

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τον ερχόμενο Νοέμβριο το ΚΙΝΑΛ θα οδηγηθεί στις κάλπες για να εκλέξει αρχηγό για την επόμενη τετραετία.

Και όπως είναι γνωστό τοις πάσι, η Φώφη Γεννηματά δεν θα είναι η μόνη υποψήφια.

Θα αναμετρηθεί σίγουρα με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ τελευταία ακούγεται ότι κι άλλος ένας είναι πολύ πιθανό να θέσει υποψηφιότητα.

Διότι από τη στιγμή που υπάρχουν ήδη άλλες δύο σίγουρες υποψηφιότητες, τότε κατανοεί και ο πλέον αδαής ότι στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που θεωρεί όχι και ιδιαίτερα επιτυχημένη τη θητεία της κυρίας Γεννηματά.

Ήδη στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπολείπεται των άλλων δύο ισχυρών υποψηφιοτήτων, του κ. Λοβέρδου και του κ. Ανδρουλάκη.

Ταυτόχρονα με τις εξελίξεις για την πανδημία, αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές, κάηκε και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Ένα σενάριο που στη Χαριλάου Τρικούπη το περίμεναν ως το μάννα εξ ουρανού.

Εξάλλου και με βάση τις δημοσκοπήσεις το κόμμα της θα ήταν στην 3η θέση.

Χαμηλή αποδοχή

Στις μέχρι τώρα μετρήσεις της κοινής γνώμης τα μηνύματα δεν είναι τα καλύτερα δυνατά για την κα Γεννηματά.

Η αποδοχή της μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ είναι πολύ χαμηλή.

Ναι μεν της αναγνωρίζουν την προσπάθεια να κρατήσει όρθιο το κόμμα, αλλά από την άλλη θεωρούν ότι δεν υπάρχει το όραμα και η προοπτική για κάτι μεγαλύτερο.

Και οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επιθυμούν μία αλλαγή  στην ηγεσία που θα δίνει μία νέα δυναμική και η οποία θα μετρήσει τις δυνάμεις της στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Για το εάν το ΚΙΝΑΛ μπορεί να εξελιχθεί σε έναν πόλο εξουσίας, ή απλά θα παραμείνει ως ένα κόμμα του 8-10% που θα είναι το πασπαρτού σε διάφορες κυβερνήσεις.

Ήδη στο επιτελείο της κυρίας Γεννηματά υπάρχει έντονος προβληματισμός.

Τα μηνύματα που λαμβάνουν δεν είναι ενθαρρυντικά.

Και για να γυρίσει το παιχνίδι θα πρέπει τόσο την 3η Σεπτεμβρίου, στα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, όσο και κατά την επίσκεψή της στη ΔΕΘ, να εντυπωσιάσει τα πλήθη.

Σε αυτές τις δύο εκδηλώσεις η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να πείσει τα στελέχη και τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να ηγηθεί και να δώσει όραμα στον κομματικό μηχανισμό.

«Είναι η τελευταία ζαριά της προέδρου».

«Εάν δεν της κάτσουν εξάρες, τότε θα πρέπει να βάλει τα πράγματα κάτω και να σκεφθεί και το δικό της μέλλον, αλλά πολύ περισσότερο του κόμματος».

Η Κεντρική Επιτροπή

Πολλά επίσης θα εξαρτηθούν και από το κλίμα που θα επικρατήσει στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον Σεπτέμβριο, όπου θα αποφασιστούν το πότε και το πώς θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές.

Κι εδώ μπαίνει ο παράγοντας πανδημία.

Κάποιοι προεδρικοί ισχυρίζονται ότι οι εκλογές πρέπει να ακυρωθούν λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων.

Όμως κάτι τέτοιο το έχουν απορρίψει οι κ.κ. Λοβέρδος και Ανδρουλάκης.

Βέβαια η κα Γεννηματά διατηρεί την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά είναι πιθανόν οι αντιδράσεις από μία απόφαση ματαίωσης ή ακύρωσης των εκλογών να γίνουν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων.